27 Mart, 2019

Elephant


süresi kısa oldugu için izlediğim bir film daha. zamanında izleme listesine atmışım. hatta ne zaman listeye eklediğimi de hatılıyorum. polytechnique filmini izledikten sonra, öğrenci cinayeti temalı filmleri listeye eklemiştim. sonra konuya ilgim azaldı, izlemedim. merak ettiğim filmlerin süresi uzun oldugunda ufaktan bir üşengeçlik geliyor artık bana. bu yüzden bu tip kısa süreli fimleri izlemek daha cazip. iki bölüm dizi izleyeceğime bir bucuk saatlik filmi izlemek daha mantıklı.

filmi gus van sant yazmış, yönetmiş. abd'de öğrenci cinayetini konu ediniyor. izlemeden önce bildiğim tek bilgi buydu. filmi izledikten sonra insanlar ne yorumda bulunmuş diye ekşi sözlük'e girdiğimde benimle aynı düşüncede birçok insan gördüm. film sıkıcı. ama aynı zamanda da merak uyandırıcı sürekleyiciliği var. her an bir şey olacakmış heyecanıyla izliyor insan filmi. bu yüzden o sıkıcılık katlanılabilir hale dönüşüyor. bunda süresinin 1 saat 20 dakika olmasının da payı var. film uzun süreli olsa bitmesine daha bir buçuk saat var deyip el telefon gidebilir. bu yüzden süre makul tutulmuş. cinayetin işlendiği okul lise. olay gerçekleşmeden birkaç öğrenci özelinde lisede o gün olup bitenleri görüyoruz. öğrenciler için standart gün. belki de bu yüzden sıkıcı onları izlemek. günlük işlerini yapan insanları izlemek zaten ne kadar keyifli olabilir. okuduklarıma göre yönetmen deneysel çalışmış. oyuncular gerçekte oyuncu değil, bazı sahneler spontan...

ilgimi çeken konu baska diyarlarda insanlar lise çağında, 15-16 yaslarında bizim için anormal imkanlara sahip olması. filmdeki lise sanırım devlet okulu. ve yok yok... öğrenciler kaliteli zaman geçiriyor. bizim memlekette devlet okullarında kolay görebileceğimiz türden değil. çim sahalar, fotoğraf odaları, spor salonu, kullanışlı kütüphaneler, yemekhane, geniş kampüs... bir çocugun ilgisini çekecek ve ilgisini uygulayacak her şey mevcut. filmledekileri memlekette yapabilmek için insanlar özel okullara tonla para ödüyor. abd'de her okul böyle mi merak ediyorum. hayatta birçok şey tasadüf değil. imkanlar dahilinde yaşayabildiği yasıyor insan.

kafayı sıyırıp katliam yapan öğrencilerin psikolojileri daha net verilse iyi olabilirdi. fazla ayrıntı göremedik. okulu basan öğrencilerin hikayesiyle diğer öğrencilerin hikayesi de aynı gibiydi... standart bir günde yasananlar. her şeye rağmen genel olarak beğendiğim film oldu.

Hiç yorum yok: