28 Ekim, 2019

Gebzespor 1-0 Torbalıspor


gebzespor bir önceki iç saha maçından mağlup ayrılmıştı. sonraki hafta zayıf rakibi çayırova'yı deplasmanda yense de bu haftaki iç saha maçı seri yapma açısından önemliydi. hafta içinde yönetimden gelen istifalar, teknik direktörün istifası, ödeme problemlerı derken olası mağlubiyet işleri çıkılmaz hale sokabilirdi. 

torbalıspor da çayırovaspor gibi zayıf rakip. ligin dibinde. sadece bir galibiyeti var. gebzespor'un kötü dönemde karşılmak isteyeceği türden bir rakipti. 

maça gebzespor fena başlamadı. yalova kadıköyspor maçına da takım iyi başlamıştı ama ikinci yarıda düşen oyunla beraber mağlup olmustu. torbalıspor, yalova kadıköy kadar etkili takım olmamasına rağmen gebzespor golü bulmakta zorlandı. buldugu gol defansın bir anlık hatasından geldi; kaan akar iyi bitirdi. gol dısında gebzespor'un etkili pozisyonu yoktu. açıkçası bu futbolla iddiali rakiplerin oldugu ligde  gebzespor'un şampiyonluk şansı pek yok. takım oynayamıyor. kantlardan hiç etkili olamıyor. 77 numara ve 10 numara takımın vitesini, temposunu düşürüyor. orta sahanın ortasında ligi kaldıracak oyuncular var. defansta da idare edecek oyuncular olsa da kanatlar ciddi problem. yalova kadıköy maçında izleyip, begendiğim berkay ekici bu maçta yedek basladı. takımın iyi oyuncularından birisi oldugunu düşünüyorum. forvette oynasa da problemli kanat oyuncularının oldugu takımda kanatta da değerlendirilebilir. berkay ekici maçın sonlarına doğru oyuna girdi, yine kısıtlı sürede etkili oldu. doksanıncı dakikada yaşadıgı tartışmadan dolayı direkt kırmızı kartla oyundan atıldı. sultangazi ve izmirspor maçlarında cezalı olur. iyi trafından bakarsak cezalı oldugu maçlarda gebzespor favori durumda. diğer rakiplere görece zayıf takımlar.

maçın sonlarına doğru top toplayıcı krizi çıktı. hemen önümüzdeki top toplayıcı topları torbalıspor oyuncularına sürekli geç veriyordu ya da vermiyordu. maraton tribünün önünde olmasından ve çocuk olmasından dolayı rakip takım oyuncuları bir şey diyemiyorlardı ama tepkileri yüzlerinden okunabiliyordu. nitekim son dakikalarda iyice yüklenmek isteyen torbalısporlu oyuncu taç atışını kullanmak için top toplayıcıdan topu istedi ama çocuk vermedi. bu sefer hafif iterek çocugun elinden topu aldı. çocuk kendini ceza sahasında penaltı alan topçular gibi yere bıraktı ve ortalık karıştı. boşu boşuna torbalılı oyuncu kırmızı kart. yaşanan gerginlikte berkay ekici de kırmızı kart gördü. 

gebzespor sıkıntılı takım. bu sezon şampiyon olabileceğini düşünmüyorum. yönetim, ödemeler, teknik direktör problemli. bunun dısında ligde iddiali takımlar var. bu sezon bir ileri bir geri gidecek gibi duruyor. 

26 Ekim, 2019

Federkleid


bu dili öğrenirken yardımcı olsun diye şarkı dinlemeye çalısıyordum. şarkısı, türküsü bol olsa da işe yarar, güzel şarkı pek yok. tabii böyle söyleyince ama şu var, bu var deniyor. çok güzel şarkılar olsa da bolca güzel şarkı yok.

federkleid'a spotify'da haftalık keşifte denk geldim. dil öğrenirken almanca folk müzik yapan bir gruba denk gemiştim zamanında. epey dinlemiştim. acaba onlar bunlar mıydı? unuttuguma göre bunlar olmayabilir.

 faun'u sabahtan beri loop'a almış vaziyette dinledim. sanırım bir ara solistleri değişmiş. eski havaları yok deniyor ama ben yeni dinlediğim için çok da takılmıyorum.

Komm und fliege mit uns fort
Lass den Wind dich tragen
Weit fort von diesem Ort
Komm und flieg so hoch du kannst
Lass uns die Himmel jagen
Im Tanz

19 Ekim, 2019

Aykut Enişte


filmi geçtiğimiz haftalarda eksi sözlük'te gördüm. adı ilgi çekici oldugu için başlıklar arasında dikkatimi çekmişti ve epey girdisi vardı. girdileri birçoğu olumluydu. akabinde de girdilerin pr oldugunu iddia edenler de vardı. işin o tarafını bilemiyorum. pr olması da sorun değil. neticede para kazanmak için yapılan işler. 

netflix'de de birkaç kez denk gelince, hızlı hızlı akıp gitsin diye geçenlerde izledim. çok gülmedim. hikaye güzel olsa da senaryo aşırı zayıf. ölümlü dünya, aile arasında kadar iyi olmasa da kötü, basit komedi filmleri gibi değil. vasat sıfatını hak ediyor.

 çok beklentiye girmeden izlenirse tatmin eder. tüm bunların sebebi bana göre senaryonun ve yönetmenin zayıf olması. daha iyisi olabilirmiş. örneğin dükkanın soyulması, söylenen yalanlardan sonraki bazı sahneler olmamıs. daha gerçekçi, inandırıcı olabilirdi. absürtlük olmalı ama bu kadarı biraz fazla olmuş. çok da üzerinde durulacak film değil. aileyle izlenilebilecek türden. kötü bir andan vakit geçsin diye izlenilebilir.

Gebzespor 1-2 Yalova Kadıköyspor


gebzespor geçtiğimiz sezon rakiplerinin türlü türlü ikramlarına rağmen 3.lig'e düşmüştü. özellikle sezonun son haftalarında rakipleri kadar gebzespor da çabalasa şu an hala 3. ligde bulunuyordu. takım, zorluklarla çıkılan 3.lig'den bu kadar kolay düşmemesi gerekiyordu.

sezonun ilk iç saha maçında seyirciz oynama cezası oldugu için gidememiştim. 4.haftayla beraber benim için gebzespor'un sezonu da başlamıs oldu. ilk üç maçta 6 puan toplayan gebzespor, 4. haftada yalova kadıköyspor'la oynadı. takım maça fena başlamadı, bana göre kötü kadro da kurulmamıs ama bu futbol 3.lig'e çıkmak için yeterli olmayacak gibi... 3.lig için statü gereği gebzespor şampiyon olmak zorunda. iç sahada bu tip maçları kazanamadıktan sonra şampiyonluk hayal olabilir.

maçın ilk yarısında gebzespor daha baskın olsa  da dengeli bir oyun vardı. net pozisyonlar üretilemedi. ikinci yarının hemen basında rakibin buldugu golle gebzespor erken disiplinden koptu.mgelen ikinci golle takım iyice dağıldı. yalova kadıköyspor bir de penaltı kaçırdı. 70'te gebzespor, berkay ekici ile farkı bire indirdi. gol güzel dakikada geldi; uzatmalarla beraber 25 dakika daha oynandı maç ama gebzespor oyun olarak üstünlük kuramadı. maç sürekli dengede gitti. bu yüzden iç sahada oyunu domine edemediği sürece gebzespor'un şampiyonluk şansı çok az. 

golün sahibi berkay ekici için ayrı parantez açmak lazım. bal için iyi bir oyuncu, hatta fazla bir oyuncu. mücadele gücü yüksek, fiziği iyi, topa iyi vuruyor. iki takım içinde de maçta dikkat çeken tek isimdi. attıgı golde bana göre birinci sınıftı. topu sürüşü, çaprazdan ceza sahasına girerken yerden sert vurusu çok iyiydi. 

5.hafta lokal derbi var; çayırovaspor-gebzespor. çayırova'nın 4 maçta galibiyeti yok,1 gol atıp 11 gol yemiş. çok yüksek ihtimalle gebzespor bu maçı alır. sonraki hafta torbalı, gebze'ye gelir oradan da alacağı 3 puanla takım bir seri yakalar ve umarım gebzespor şampiyonluk havasına girer. 

12 Ekim, 2019

Türkiye 1-0 Arnavutluk


maç önü, maç esnası, maçın kendisi, maç sonu... tamamen fiyasko bir gündü. şükrü saracoğlu stadyumu ulaşım imkanı açısından en güzel statlardan bir tanesi olabilir ama bu maç özelinde her şey rezaletti.

daha önce bir kez saracoglu stadyumunda maç izlemiştim. yine milli maçtı. o zaman hiçbir problem yaşamamıştım. ancak arnavutluk maçı gerçekten kötü tecrübe oldu. maçın kendisi de kötü olunca son dakika golünün yaşattıgı keyiften baska günden bir keyif alamadım. 

maçtan 45 dakika önce trenden inip stadyuma doğru yürümeye başladık. ulusal marşlara turnikede yakalandık ve maçın başlamasına 5 dakika kala tribüne girebildik. normalde maç önlerini, futbolcuların ısınma anlarını izlemeyi sevsem de o anlara yetisemedik. her maç böyle mi bilmiyorum ama stadyuma girmeden yapılan güvenlik kontrolleri rezaletti. çok az görevli vardı, haliyle inanılmaz bir yoğunluk oldu. arada ezilen çocuklar, eşlerini ve kızlarını kalabalıktan korumaya çalışan erkekler... tek kelimeyle rezalet. daha önce birçok kez maça gitsem de hiç bu kadar yogunluk oldugunu görmedim. yoğunluk olsa bile girişlerde bu kadar izdiham olmuyordu. organizasyonla alakalı bir problem yaşandı sanırım. saracoglu'ndan her maçın böyle oldugunu düşünmüyorum. 

tribüne girdikten sonra problem koltuk numaralarıydı. kale arkasından bilet aldıgımda koltuk numarasını problem etmiyorum. açı iyi olduktan sonra nerede olsa izleyebilirim. ancak özellikle milli maç için daha iyi bir tribün seçmiştik. ancak istediğimiz koltuklarda oturamadık. işin kötüsü oturacak koltuk bulamadık. nasıl bilet satışı olduysa, kapasiteden fazla insan vardı sanırım. üst tribünlerin merdiven boşlukları bile doluydu. dolduranlardan bazıları da bizdik. merdiven boşluklarından baska boş olan bulamadık. ya kaçak giriş oldu ya da kapasiteden fazla bilet satıldı. bu yogunluga baska bir açıklama bulamıyorum. oturdugum yerden görebildiğim kadarıyla stadın üst tribünlerinde bu problem vardı. alt katlar normal gözüküyordu. ancak üst katlarda anormal yogunluk vardı.

uzun zaman sonra istanbul'da maç olmaması insanlarda özleme sebep olmus. insanlar epey heyecanlıydı milli maç konusunda, iyi atmosfer vardı. tribünlerin yusuf yazıcı tezahüratı yapması dısından problem yoktu. teknik direktör işine karışmayı sevmiyorum. karışan yorumcuları da sevmiyorum. tribünlerde teknik direktöre bir oyuncunun isminin bağırılmasını da sevmiyorum. oyuncularla beraber olan, onları tanıyan, takımı maça hazırlayan kişi teknik direktör. haliyle takımın durumunu ve rakibi ondan daha iyi bilecek değiliz. bu yüzden yusuf yazıcı tezahüratı gereksizdi. ancak bizde çok sık olabiliyor bu işler. 

maç baştan sona sıkıcıydı. futbol olarak bir şey vermedi. merih demiral'ı, çağlar söyüncü'yü izlemek büyük keyifti. oynadıkları takımlara tesadüfen gitmediklerini oyuncuları izlerken fark edebiliyoruz. maçı çekilir kılan iki oyuncuydu. arnavutluk dirençli takım. teknik becerileri pek yoktu. becerikli oyunculara sahip olsalar özellikle son 10 dakikada işeri kendi lehlerine çevirebilirlerdi. birkaç etkili pozisyon ürettiler ancak kötü bitirdiler. güzel deplasman tribünleri vardı. epey tezahürat yaptılar ama neredeyse hiç sesleri duyulmadı. maçın basından sonuna kadar türkiye tarafı epey gürültülüydü.

günün en rezalet kısmı benim açımdan maç sonuydu. bilet alırken tren seferlerinin olacağını düşünmüştüm ama marmaray'da sadece zeytinburnu tarafına doğru sefer vardı. gebze yönüne hiç sefer yoktu. dönüş planını tren üzerinden yapmıstık. tren olmayınca gecenin bir yarısında araçsız kaldık. maçta oldugunu düşündüğümüz birkaç kişiyi aradık ve onların aracında boş yer bulabildik. böylece dönüşü sağlamıs olduk. fenerbahçe maçlarında da durum böylese epey sıkıntılı... en azından maç günleri, özellikle geç biten maçlarda ekstra seferler olabilir.

milli takım şu anda fransa ile aynı puana sahip. deplasmanda fransa maçından alınabilecek bir puan ve sonrasında izlanda galibiyeti mükemmel olur. iyi veya kötü önemli değil. avrupa şampiyonasında olmak büyük keyif... umarım euro 2020'de milli takımı görebiliriz.

06 Ekim, 2019

BMW: The Escape



bmw, the escape kısa filmini almanya'nın birleşim gününde yayınladı. filmde bmw marka arabayla doğu almanya'dan batı almanya'ya kaçış anlatılıyor.

kaçmak. kaçmaya çalışmak.

dünyanın hala en büyük problemlerinden bir tanesi. bmw mutlaka bu filmden dolayı gururludur. almanya'nın birleşiminde de mutludur. ancak yıllar geçmesine rağmen hala her gün bir yerlerde insanlar kaçarken canlarından oluyorlar. film bir şeylerin düzeldiğini anlatsa da hala sınırlar var, hala insanlar yurtlarında özgürce yaşamıyorlar ve kaçmaya çalısırken ölüyorlar.

kapitalizm zaman zaman büyük yalan.